producten   |  Start   |  CATERING   |  Hoe bestellen?   |  Kwaliteit   |  Over bRoodstop   |  Take-a-Seat   |  VACATURES   |  bRoodstop in uw bedrijf   |  PRIjS AANPASSING VANAF 27/08/2010   |  fotos   |  Contact & locaties  
 
 

TAKE AWAY DESIGN

BRoodstop biedt een eigenzinnige keuze van designproducten aan.
Handig voorverpakt, om onmiddellijk mee te nemen



VANAF HEDEN OOK DAGELIJKS CULINAIRE EN GEZONDE DAGSCHOTELS

Wij serveren ook dagelijks culinaire dagschotels. ook take away




































































































































Bijtanken
Een benzinestation als ontspanningsruimte
--door hilde bouchez, foto's kristien daem
11/06/2005







































































































© kristien daem
Een mok paprikasoep, de Wallpaper van de maand, een lamp van de designer Ingo Maurer, een broodje gezond, en twintig liter diesel. Het is allemaal te koop in Roodstop, een benzinestation annex restaurant annex designwinkel annex vergaderruimte.


Een gezonde levensstijl promoten lijkt goed te werken als marketingstrategie. Onder het motto the more you save the world, the more you spend , staat voor veel bedrijven ecologie hoog in het vaandel. Ook kunst aanwenden als promotionele stunt, doet het al een tijdje goed. Zo zijn de Coca-Colablikjes van Wim Delvoye een collector's item voor het volk: kunst voor iedereen. Wanneer een bedrijf bovendien ook nog een oplossing biedt voor een betere tijdsbesteding, dan kan het concept niet meer stuk. Met een combinatie van de drie opende vorige week in Oudenaarde een nieuw soort tankstation. Terwijl je ,,onderweg'' je e-mails nakijkt of een vergadering belegt met je collega's, kun je er gezond eten, in een mooie omgeving. Bovendien kun je wat van de sfeer mee naar huis nemen, want alles wat je er ziet, is er te koop.

Roodstop -- zo heet het ontwerp -- ziet er niet uit zoals de meeste commerciŽle tankstations. Het tankstation is een proefproject van De Boever's Brandstoffen en wil tonen dat de commercialisering van benzinestations ook anders kan. Op de invalsweg naar het historische stadje, wordt de aandacht getrokken naar een imposante industriŽle gevel, waarop een enorme rode bol prijkt met daarin een lepel, een vork en ,,roodstop'' -- het logo van dit initiatief. Achter de gevel bevindt zich op het eerste gezicht een kleine, typische benzinestationwinkel. Bij nader inzien blijkt het om een ander soort shop te gaan, want in de koelkast staan alleen vers gemaakte slaatjes met zonnebloempitten, korianderdressings en sinaas-, kiwi- en aardbeiensap. Achter de toog liggen gezonde broodjes, en de geur van de verse paprikasoep doet watertanden.

Achterin is een gezellige eetzaal, waar je aan de tafels van Maarten Van Severen kunt lunchen, brunchen of een meeting met een collega beleggen. Hier kun je geen smeerolie kopen, maar wel het tijdschrift Abitare of Wallpaper . Je kunt er Illy-koffie drinken en in de eetkamer je e-mail checken via het draadloze netwerk. Na het nuttigen van een gezonde lunch, kun je ook beslissen om de Bird -lamp van Ingo Maurer te bestellen, de vintage -stoelen van Tecno of de gekleurde glaasjes van Kaj Franck.








































































































Tussen de soep en de patatten
Het brein achter Roodstop is de familie Mys. Vader, moeder en vooral dochter Marie zijn de drijvende kracht. Marie Mys: ,,Na mijn marketingstudies ging ik in het bedrijf van mijn ouders aan het werk. Zo leerde ik het reilen en zeilen van de brandstofsector kennen. Maar wat veel belangrijker is dan mijn studies, is dat ik opgroeide tussen mooie dingen, met respect voor architectuur en hedendaagse kunst. Daarnaast leerde ik van mijn moeder om lekker en gezond te koken. Zo groeide het idee voor Roodstop letterlijk 'tussen de soep en de patatten'. Het concept van gezonde en verse voeding drijven we heel ver door. We hebben in de lokale kranten bijvoorbeeld een advertentie gezet met een oproep naar kleinschalige landbouwers om producten uit hun bioteelt bij ons te leveren, en daar kwamen al heel wat leuke reacties op.''

,,Het is niet de bedoeling dat we onze maaltijden alleen aan bezoekers van het station aanbieden. We liggen aan de rand van een zeer groot industriegebied en uiteraard zijn de werknemers die 's middags willen lunchen, ook een belangrijke doelgroep. Roodstop kan ook los worden gezien van het benzinestation.''

Toch is de combinatie met het tanken bijzonder geslaagd. Want vreemd genoeg kunnen we vaststellen dat hoewel er steeds meer auto's op de weg komen, er steeds minder benzinestations zijn. De typische jaren-vijftigstations liggen er vaak verlaten bij, of krijgen een nieuwe bestemming. Zo werden er in Gent enkele jaren geleden stations verbouwd door respectievelijk een designer en een architect: Fabiaan Van Severen bracht er zijn showroom in onder, Glenn Sestig zijn architectuurbureau. In Gentbrugge opende enkele weken geleden een ontbijtshop in een voormalig station. De typische architectuur van de bezinestations uit de fifties en de sixties werkt bij velen op de verbeelding. De meeste grote brandstofleveranciers hebben echter weinig voeling met dit soort nostalgie. De zogenaamde ,,witte pompen'' of kleine familiebedrijven die niet gelieerd zijn aan de grote merken, worden systematisch opgekocht, ofwel om ze te sluiten, of om ze te verbouwen tot een commerciŽle shop, waar elke vorm van stijl of charme achterwege blijft.

Christian Mys: ,,Op dit moment kun je als brandstofleverancier maar twee kanten op. Ofwel maak je volledige selfservicepompen, zoals steeds meer gebeurt, ofwel bied je pompen met bediening aan. Daaraan wordt dan een shop gekoppeld die meer verkoopt dan olie en kauwgum. Ook de grote leveranciers, de zogenaamde zeven zusters, en dan heb ik het over Texaco, Esso, Shell, enz... gaan op deze manier te werk. Q8 bijvoorbeeld ging in zee met Delhaize en heeft op een aantal van zijn terreinen een kleine shop, die dagelijks producten van Delhaize verkoopt. Een systeem dat in onze huidige maatschappij, waar alles steeds sneller moet kunnen gebeuren en we meer on the road zijn dan thuis, zeer goed lijkt te werken. In feite doen wij niets anders, maar laten we zeggen dat de verpakking er beter uitziet en dat we willen bijdragen tot een interessantere, mooiere en gezondere levenswijze.''








































































































Kakigroene wanden
De architecturale opbouw van het station is eenvoudig. Het grondplan werd in vijf eenheden opgesplitst, met in het midden de eetkamer, waarrond de verschillende activiteiten van de firma De Boever's zich afspelen. Wanneer je in de eetkamer zit, heb je bijvoorbeeld een uitzicht op de burelen. Dat brengt een voortdurend gevoel van beweging met zich mee. In tegenstelling tot de meeste wegrestaurants, waar de mobiliteit tot een chaotische ervaring leidt, zijn de bewegingen hier duidelijk georkestreerd in een theatrale setting. Het metaal van de industriebouw, in combinatie met de kakigroene wanden, staat garant voor een monumentaal en toch sober decor. Christian Mys: ,,Het concept van Roodstop is ontstaan terwijl we al aan het bouwen waren. Lode Uytterschaut van Interieurarchitectenbureau Lebius heeft op basis van het oorspronkelijke grondplan van de architect Jean-Paul Decordier van het architectuurbureau Arcon een nieuw ruimtelijk ontwerp gemaakt. Dag na dag hertekende hij het ontwerp, naargelang het concept concreter werd.''

,,Een aantal belangrijke elementen is nog niet afgewerkt, zoals de installatie van Koenraad Dedobbeleer. Dat wordt een groot kunstwerk dat van buiten door het gebouw snijdt. Ik wil niet paternalistisch klinken, maar ik vind het een fijn gevoel om mensen iets te tonen wat ze nog niet kennen. Ikzelf ben ontzettend gefascineerd door architectuur, kunst en design, en ik vind het dan ook leuk om mijn passie met anderen te delen. Een benzinestation is een plek waar iedereen komt, ongeacht rang of stand. Het is dan ook een plaats bij uitstek om een groot publiek te laten kennismaken met mooie, sprekende, hedendaagse dingen.''

Roodstop, Deinzestraat 63, 9700 Oudenaarde, tel.: 055-33.88.13, fax: 055-33.88.12, maandag-vrijdag : 6.00-19.00 uur, zaterdag: 8.00-15.00 uur,

Copyright | De Standaard Online 2005


































 Developed and maintained by Kijkdoos